Så er det blevet tid til en sommerferie i hovedet…

… eller ude på en øde ø! Dem er der masser af i Judith Schalanskys fine poetiske atlas i lommebogsformat. Taschenatlas der abgelegenen Inseln handler om strandede mennesker på øer, som de færreste af os har besøgt eller kunne tænke sig at besøge. Alligevel har nogen opdaget dem, opholdt sig på dem, opmålt dem og givet dem navne – længe før Google Earth gjorde verden visuelt tilgængelig fra en håndholdt telefon. De korte historier om steder som Bäreninsel, Himmelfahrtsinsel, Süd-Thule, Weihnachtsinsel, Fangataufa eller Deception-Insel er sproglige perler, der leder mig på afveje fra hverdagen. Schalanskys smukke grafiske tilrettelæggelse er lavet specielt til Taschenbuch-udgaven. Den gule farve minder mig stærkt om farven på Langenscheidts ordbøger, som jeg tit har haft med på en rejse. Die Stiftung Buchkunst kårede originaludgaven til “das schönste deutsche Buch des Jahres 2009”.

Har du brug for at overbevise nogen om, at det er bedst at blive i nærheden af den hjemlige bogreol i sommerferien, så giv ham/hende denne her! (Jeg har i øvrigt hørt rygter om, at bogen skal udkomme på dansk på forlaget Vandkunsten.)

Judith Schalansky, Atlas der abgelegenen Inseln. Fünfzig Inseln, auf denen ich nie war und niemals sein werde, mareverlag 2009, 143 s. & Taschenatlas der abgelegenen Inseln, Fischer/mare 2011, 239 s.

November 2014. Så er dette skønne atlas endelig udkommet på dansk. Nu behøver du aldrig mere at være i tvivl om, hvad du kan give i konfirmationsgave eller til en 90-års fødselsdag. Hvem er endnu ikke strandet på en øde ø?

Skriv en kommentar